Intriguing Residential Building in NYC

American Copper Buildings (originally known as 626 First Avenue) is a dual-tower residential skyscraper in the Murray Hill neighborhood of Manhattan in New York City (US). The building was developed by JDS Development and Largo and was designed by SHoP Architects.
Construction began on the site in mid-2014, and the copper cladding was first applied in mid-2015. As of late 2015, the towers were nearly topped-out, and installation of the bridge between the two towers began in January 2016. A website for the project appeared in April 2016, and the name of the towers was changed from 626 First Avenue to the American Copper Buildings. In December 2016, the project received a $500 million senior mortgage from American International Group along with a $160 million mezzanine loan from Apollo Global Management and SL Green Realty.

American Copper Buildings, Location: New York, New York, Architect: SHoP

The two separate structures did not open at the same time for renters, with the first opening in April 2017 and the other set to open in late 2018. A cafe called Hole in the Wall opened in the building’s base in June 2019.

The exterior of the building is clad in copper. This metal cladding is similar to other SHoP-designed buildings, such as Barclay’s Center. As of April 2016, the copper exterior has begun to patina, and the structures will eventually change color entirely. The two towers are designed such that they appear to “dance” with each other. They are also connected by a bridge approximately 300 feet from the ground, which will be three levels in height. The taller tower will be 540 feet in height, and the shorter tower will be 470 feet tall.

Height
Roof 540 feet (160 m)
(West tower)
470 feet (140 m)
(East tower)

The bridge connecting the development’s two towers includes a pool and a lounge for residents. The building includes a squash court and a gym with views of the East River. Other amenities are concentrated on the top of the east tower, with the top of the west tower reserved for mechanical space.

Interesting place for a swimming pool.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.